November végén először - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál


November végén nemzetközi irodalmi fesztivállal erősít a JAK!
Haza / Heimat/ Home - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

Budapest, A38 Hajó
2012. november 29 - december 1.

Nagy várakozás előzi meg, a 7 hazai és 9 külföldi kortárs szerző részvételével zajló első Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált, melyet 2012. november29. és december 1. között rendeznek az A38-as állóhajón. A társművészetileg is nyitott háromnapos eseményen a kortárs irodalom mellett, a zene és a képzőművészet is a fesztivál témájául választott, 21. századi 'haza' fogalom körüljárására invitál.



A Haza / Heimat/ Home Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) közös irodalmi fesztiválja, amely a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung együttes támogatásával jött létre. A hazai irodalmi életben meghatározó jelentőségű nemzetközi összefogás eredményeképpen létrejövő esemény a Haza / Heimat / Home fogalomhármasát járja körül, abban a 21. századi, megváltozott környezetben, ahol nem csak a magyar 'haza' fogalom válik egyszerre terheltté és problematikussá, de az 'otthon' vagy a 'haza' értelmezése a nemzeteken átívelő, globális létforma és transznacionális kultúra színpadán is jelentős változásokon ment keresztül.

„Szeretnénk megmutatni, hogy egy irodalmi fesztivál nem egy elzárt, belterjes és vájtfülű réteg szabadidős kikapcsolódása, hanem olyan kulturálisan nyitott, és élménydús esemény, ahol különleges, nemzeteken átívelő metszéspontok mellett a kortárs irodalom aktuális reakciói és gondolatai ütközhetnek a sajátjainkkal. A 'haza' fogalmának változásai, és az ennek nyomán feltáruló gondolati irányok aktívan alakítják a hazai és a nemzetközi irodalom szövegeit egyaránt. A november végén, Budapesten találkozó magyar, indiai, kínai, román, horvát, libanoni és svájci szerzők a hazáról, a hazának az írásban és az életben betöltött szerepéről olvasnak fel és beszélgetnek majd” - fejtette ki Lóránd Zsófia, a JAK--Solitude program projektvezetője, a fesztivál egyik szervezője.

A kérdés, a Himnusz újrafogalmazott sora, „leljük-e honunk a hazában?”, válaszként érkezik Hölderlin sorára: „So käm' auch ich zur Heimat“ („így szeretnék én is hazatérni”). E felelgető sorok szolgáltatták a kiindulópontot a fesztivál idei témájához. Az író számtalan módon kapcsolódik mélyen a hazához, legyen az összekötő erő a nyelv, a kultúra, a hagyomány vagy a közönség, vagy inkább, ezek valamiféle együttállása. A kapcsolat mégis terhelt marad, mivel a „haza” idealizált tér, melynek eléréséért küzdeni lehet, a valószínű kudarc ellenében. Ahogyan a kortárs irodalom szerte a világban mutatja, a 21. század elején ez a viszony nem kevésbé bonyolult. A fesztivál célja, hogy a három szervezet korábbi ösztöndíjasai, gyakori vendégei közül Magyarországon hozzon össze írókat Boszniából, Indiából, Kínából, Libanonból, Romániából, Svájcból, hogy a hazáról, a hazának az írásban és az életben betöltött szerepéről írjanak és beszéljenek.

A meghívott szerzők szinte mindegyikéről elmondható, hogy nem abban az országban él, ahol született, és gyakran nem azon a nyelven ír, amely gyerekkorában körülvette. Mit jelent a haza ma Magyarországon, és mit jelent a meghívott vendégeknek? Hogyan tudjuk újraérteni, újra(fel)értékelni abban a tükörben, amelyet a vendégül hívott szerzők tartanak elénk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a háromnapos esemény, ahol irodalmi felolvasások és pódiumbeszélgetések mellett, vizuális művészeti események és zenei programok is várják az érdeklődőket.

Szerzők


Bartis Attila, Erdős Virág, Garaczi László, Kányádi Sándor, Yang Lian, Kaiwan Mehta, Lina Mounzer, Nagy Ildikó Noémi, Ilma Rakusa, Šelja Šehabović, Schein Gábor, Selyem Zsuzsa, Dan Sociu, Térey János, Tóth Krisztina, Dubravka Ugrešić

Részletes program és további információk a JAK weboldalán és Facebook oldalán!




A fesztiválon kedvezménnyel vásárolhatóak meg következő kiadók kötetei: JAK, Helikon, Jelenkor, Kalligram, L’Harmattan, Libri, Magvető, Palatinus
Jegyvásárlás: 2012. november 12-től a József Attila Kör (JAK) irodájában, az A38 Hajó pénztárában, illetve online a www.a38.hu –n.

Előrendelés folyamatosan a jak@jozsefattilakor.hu e-mail címen.

JAK iroda: 1088 Múzeum krt. 7. Félfogadás: kedd 12-16, szerda 10-14, csütörtök 10-14


Jegyárak
Napijegy: 1.000,- Ft (felnőtt) / 750,- Ft (diák)
A jegy árából 500,- Ft levásárolható a fesztivál kedvezményes könyvvásárán.
 

Bérlet a fesztivál teljes idejére: 2.500,- Ft (felnőtt) / 2.000,- Ft (diák)
 

A bérlet árából 1.500,- Ft levásárolható a fesztivál kedvezményes könyvvásárán.

2012. november 25-ig jegyet váltó vendégeink 300,- Ft értékű, a fesztivál büféjében érvényes italjegyet kapnak.
 

Kontakt
Zanin Éva
PR partner
Sonntag Media Kft.
+36303719328
zanin@sonntagmedia.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése