Henkel Art.Award

35 ezer eurós művészeti díj Közép- és Kelet-európában

Henkel Art.Award.: pályázati felhívás 23 ország alkotói számára

A közép- és kelet európai régió 23 országának kreatív vizuális művészeinek jelentkezését várják az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett Henkel Art.Award. művészeti pályázatra. A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) által kiírt, valamint a KulturKontakt Austria és a bécsi Museum of Modern Art (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok) által is támogatott pályázat díjának összértéke 35 ezer euró. A győztesnek a 7000 eurós fődíj mellett lehetősége nyílik arra, hogy műveiből saját kiállítást rendezzen hazájában, illetve a bécsi mumok-ban.

Pályázati határidő: 2013. június 7. 

A művészet szervesen hozzájárul ahhoz, hogy a régió országaiban élők jobban megértsék egymás kulturális sokszínűségét. A Henkel Art.Award. segítségével pontosan ezt a fejlődést szeretnénk támogatni Kelet-Európában – mondta Günther Thumser, a Henkel CEE elnöke.

Idén a Henkel Art.Award. ismét a festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről benyújtott kiemelkedő és innovatív pályaműveket díjazza, amelyekből az öt döntőst nemzetközi zsűri választja ki majd 2013 nyarán. A művészeti díj győztesét Bécsben egy gálaest keretében hirdetik ki 2013 novemberében.

A pályázat jelentőségét mutatja, hogy tavaly közel 870 fiatal jelentkezett Közép-Kelet-Európa országaiból és az elmúlt évek pályázói közül több művészt is meghívtak a későbbiekben nemzetközi kiállításokra. A Henkel Art.Award. pályázatán több magyar művész is szép eredményeket ért el: 2007-ben Domán Rajmund a fődíjat hozta haza Bécsből a kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével, míg 2010-ben installáció kategóriában Hory Gergely került a legjobb öt közé.

A beküldött pályamunkákat – a korábbi évekhez hasonlóan – először hazai művészekből és szakértőkből álló zsűri bírálja el és választja ki azt az egy művészt, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően szakemberekből álló nemzetközi zsűri jelöl öt művészt Bécsben a Henkel Art.Award. 2013 díjra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal lehet pályázni. Az anyagok beadási határideje: 2013. június 7.

További információ a Henkel Art.Award.-al kapcsolatban: http://artaward.henkel-cee.com vagy www.facebook.com/HenkelArtAward






HENKEL ART.AWARD. 2013
FELHÍVÁS ÉS VERSENYKIÍRÁS


A pályázat témája

· Az idei kiírásra a Henkel olyan pályaműveket vár a jelentkezőktől, amelyek a kortárs képzőművészet alábbi 5 területéről érkeznek: festészet, grafika, fotó, videó és installáció.

Díjak

A zsűri a verseny döntőjén egy győztest hirdet, aki az alábbi díjakban részesül:

· Henkel Art.Award. 2013 díj és 7000 euró pénzjutalom

· a Henkel Art.Award. 2013 nyertesének lehetősége nyílik arra, hogy műveiből 2014-ben egy saját kiállítást rendezzen a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig-ban (mumok-ban). Alkotásai a kiállítási katalógusban is megjelennek

· a Henkel támogatja egy önálló kiállítás megrendezésében, hazájában is.

A döntőbe, a teljes nemzetközi mezőnyből öt versenyző kerül, akik meghívást kapnak Bécsbe, hogy a tervek szerint 2013 novemberében részt vegyenek a Henkel Art.Award. díjátadó gáláján.


A pályaművek beérkezési határideje, az anyagleadás módja

· Beérkezési határidő: 2013. június 7., péntek 16 óra

· A pályázati anyagot az alábbi címre kérjük eljuttatni:

LA Communications Kft
1111 Budapest, Lágymányosi utca 17/a 1. emelet 4. ajtó.
A borítékra rá kell írni: Henkel Art.Award. 2013

· Az anyagleadás módja:

· személyesen, a fent megadott címen 2013. június 3 - 7-éig 10-16 óráig

· postán, a fent megadott címre, a beérkezési határidőig.



A nevezés személyi feltételei

· A Henkel Art.Award. pályázatra 40. életévüket be nem töltött alkotók jelentkezhetnek (azon pályázók is részt vehetnek, akik 2013 novemberében töltik be a 40. életévüket).

· A pályázatra csak a következő országokban élő művészek jelentkezhetnek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Kazahsztán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

· A fenti országok magyar és nem magyar állampolgárai egyaránt pályázhatnak Magyarországon. Külföldi állampolgárság esetén a pályázó elfogadja a magyar zsűri értékelését.

· Nevezési díj nincs.



A jelentkezés tartalmi és formai követelményei

A verseny első fordulójához a pályaművek dokumentációját kell beküldeni, nem az eredeti alkotásokat!

Csak 2010. után készült művek dokumentációját fogadja el a zsűri.

A verseny első fordulójához az alábbi dokumentumokat kérjük beküldeni egy maximum A/3 méretű borítékban az alábbi címre: LA Communicatios Kft, 1111 Budapest, Lágymányosi utca 17/a 1. emelet 4. ajtó

· Az LA Communications vagy Henkel Magyarország a honlapjáról (www.lacom.hu/hireink vagy www.henkel.hu) letöltött, és értelemszerűen kitöltött nevezési formanyomtatvány

· Önéletrajz és művészeti pályafutás ismertetése magyar és/vagy angol nyelven

· 3-5 művészeti alkotás bemutatása a következő formátumokban:

· Fotó, grafika vagy festmény formátuma:

Mappában vagy katalógusokba rendezve maximum A3-as méretben. Kérjük, ne küldjenek CD-ket, DVD-ket vagy diákat.

· Installáció dokumentációja:

Albumba rendezve és/vagy DVD-re írva.

Installációhoz kérjük mellékelni az installáció alaprajzát, valamint az installációról - több nézetből - készített fotókat. Videó installáció esetén a videó maximális hossza 10 perc lehet, mp4, flv vagy avi formátumban.

· Videó esetén:

Maximum 10 perc hosszúságú videó, DVD-n, mp4, flv vagy avi formátumban.

· A benyújtott pályaművek rövid szöveges (4-5 mondatban) ismertetése, melyben a pályázó feltünteti a pályaművek eredeti méretét (fotó, grafika, festmény, illetve installáció esetén), vagy időtartamát (videó esetén).


A nevezés folyamata, zsűrizés

A verseny kétlépcsős kiválasztási folyamata során, júniusban a magyar zsűri kiválaszt egy művészt, akinek pályamunkái és jelentkezési dokumentumai továbbjutnak Bécsbe a nemzetközi zsűrihez.

A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja, hogy

· amennyiben pályázata továbbjut a nemzetközi mezőnybe, a pályázathoz tartozó dokumentumokat (önéletrajz, művészeti pályafutás ismertetése, a pályamű bemutatása, videó esetében az értelmezéshez szükséges felirat biztosítása) az értesítést követő 5 napon belül megküldi a LA Communications részére angol nyelven.

· a kiválasztott pályaműről nagy felbontású (300dpi) jpg formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fényképet küld az értesítést követő 24 órán belül.

Azok a pályázók, akiknek munkáját a helyi zsűri nem választotta ki, a benyújtott pályázati anyagot az alábbi címen és időpontban vehetik át személyesen:

LA Communications Kft.
1111 Budapest, Lágymányosi utca 17/a 1. emelet 4. ajtó.
2013. június 21-27. 10-16 óra között.

Azoknak a pályázóknak, akik a feltüntetett időpontban nem veszik át jelentkezési anyagukat, postán küldjük vissza a beküldött pályamunkáit 2013. július 10-ig.

A Henkel, a magyar zsűri által kiválasztott pályázó munkájának további leírását kérheti. Ezt a pályázóknak egy előre egyeztetett időpontban el kell juttatnia az LA Communications címére, ahonnan az alkotások dokumentációja Bécsbe kerül, és a nemzetközi zsűri értékeli azt. A nemzetközi zsűri az összes résztvevő országból érkezett pályázó közül kiválasztja azt az öt jelöltet, akik esélyesek a Henkel Art.Award.2013 díjra. A pályázat eredményét ünnepélyes díjátadó gála keretében 2013 novemberében hirdetik ki Bécsben. A gálán bemutatják az öt jelölt, köztük a nyertes alkotásait.

A pályázók nem részesülnek anyagi juttatásban a bécsi (vagy a saját hazájukban szervezett) gálán való részvételért. A vállalat a benyújtott dokumentációkat visszajuttatja az alkotóknak, miután a hazai zsűrizés, illetve az öt döntős kiválasztása megtörtént. A dokumentumok elvesztéséért vagy megsérüléséért a Henkel és az LA Communications nem vállal felelősséget.

A beküldött anyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok

A pályázó tanúsítja, hogy a beküldött munkákat ő maga hozta létre, és ezek nem tartalmazzák, vagy sértik harmadik fél szellemi tulajdonjogait.

A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotásairól, művészi tevékenységéről a Henkel sajtóanyagaiban, honlapjain tetszőleges terjedelemben, képekkel, portréfotóval beszámoljon.

A pályázó adatainak felhasználása

A Henkel minden, a versennyel kapcsolatban beküldött adatot felhasznál a pályázattal kapcsolatos ügyintézéséhez és az értékeléséhez. Amennyiben bármilyen kérdése van az adatai felhasználásával kapcsolatban, vagy a megadott adatok pontosítását kéri, lépjen kapcsolatba a szervezőkkel az artaward@lacom.hu email címen.

Kommunikációs célú felhasználás

A döntőbe jutott pályázó a versenyben való részvételével felhatalmazza a Henkelt, hogy vezetéknevét, keresztnevét, amennyiben még hallgatói jogviszonyban van, felsőoktatási intézményének nevét, fényképét és ötletét felhasználhassa kommunikációs célokra.

A Henkel CEE magyar leányvállalata, a Henkel Magyarország Kft. megbízta az LA Communications ügynökséget a pályázat magyar fordulójának lebonyolításával.


Kapcsolattartás

LA Communications Kft
Szabó Linda

Tel: +36 1 372 05 02
Fax: + 36 1 372 05 05
E-mail: artaward@lacom.hu
www.lacom.hu

Somogyi Nóra
Tel: +36 1 372 05 02
Fax: +36 1 372 05 05
E-mail: artaward@lacom.hu
www.lacom.hu



A Henkel világszerte vezető márkaneveket és technológiákat egyesítve működik három üzleti területen: Laundry & Home Care (mosó- és háztartási tisztítószerek), Beauty Care (szépségápolás) és Adhesive Technologies (ragasztás technológiák). Az 1876-ban alapított Henkel vállalatnak mind a lakossági mind az ipari területeken vezető pozíciói vannak többek között olyan jól ismert márkákkal, mint a Persil, a Schwarzkopf és a Loctite. A Henkel 2012-ben közel 47 ezer munkatársával 16,510 milliárd euró bevételt és 2,335 milliárd euró üzemi eredményt ért el. A Henkel elsőbbségi részvényeit jegyzi a DAX német tőzsdeindex.

A bécsi székhelyű Henkel CEE 32 országban koordinálja a vállalatcsoport üzleti tevékenységét. A Henkel CEE irányítása alá tartozik Ausztrián kívül Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Oroszország, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Sajtókapcsolat:
Michael Sgiarovello Florian Hauk
Telefon +43 (0)1 711 04-2744 +43 (0)1 711 04-4156
E-mail michael.sgiarovello@henkel.com florian.hauk@henkel.com
Web http://www.henkel-cee.com http://artaward.henkel-cee.com

Henkel Central Eastern Europe GmbH
Varga Patrícia
Vállalati kommunikáció
Telefon (1) 372 5505
E-mail patricia.varga@henkel.com
Web www.henkel.hu

Henkel Magyarország Kft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése